Kategoria(t): Vesivärimaalaukset

Lilja ja ruusu, täyteläiset vesivärimaalaukset

Nämä pienet vesiväriharjoitukset ovat vuodelta 2016. Olen kokeillut vesivärejä sekä paksuina, että ohuina kerroksina maalauksissa. Näissä kukkamaalauksissa olen maalannut paksun kerroksen väriä (paljon väriä + vähän vettä siveltimessä), kuten kuvasta näkyy. Perinteinen ohje vesivärimaalaukselle on, että maalauksessa tulisi olla ’ilmaa’, eli väriä tulisi maalata kevyesti ohuina kerroksina niin, että paperi näkyy alta. Tykkään rikkoa rajoja ja kokeilla muutakin kuin valmiita sääntöjä. Myönnän kyllä, että yleensä ilmavat ja kuulaat vesivärimaalaukset maisema- ja kukka-aiheissa ovat kauniisti hennon herkkiä. Nämä minun kokeilut ovat tällä kertaa siis vastakohtaisesti ’täyteläisiä’ maalauksia, jos sitä ilmaisua voi käyttää. Ruusun mallina käytin itseottamaani valokuvaa, liljan malli taisi olla jonkin puutarhalehden valokuva kukasta.

Sukulaiset ja ystävät saattavat joskus kehoittaa maalaamaan kuten joku tietty tunnettu taiteilija tekee. Pappani myös koki tätä samaa, sillä hänelle lähetettiin postikortteja maalauksista joissa luki : ’katso mallia!’, koska hän harrasti maalausta. Jokaisella maalaajalla on kuitenkin oma käsialansa, eikä käsialaa kannata sen vuoksi toiselta kopioida. Mielestäni on aina parempi katsoa maalauksen mallia valokuvasta kuin toisesta maalauksesta. Se on kehittävämpää omalle käsialalle, että tutkii suoraan luontoa tai valokuvaa luonnosta. Valokuvassa näkyvät muodot, valot ja varjot todellisina. Se ei tarkoita sitä, että täytyisi maalata silti valokuvamaisesti. On vain suotavaa, että oma näkemys ja käsiala tulevat esiin. Esimerkiksi alla olevissa maalauksissa en ole maalannut taustoja siten, kuin ne valokuvassa olivat, enkä kukkiakaan täysin samoin. Sain jokatapauksessa valokuvasta mallin, mihin varjot sijoittuivat terälehdissä ja minkä muotoisesti terälehdet taipuivat. Jos haluaa tehdä maalauksen realistisilla väreillä, siihenkin valokuva tai luonnossa maalaaminen antavat parhaan mallin. Näissä maalauksissa olen liioitellut värejä, vaikka vesivärimaalauksen värit eivät ole ihan noin kirkkaat luonnossa kuin tänne blogiin asetettuna.

Copyright © Taina

Tekijä:

Harrastajan käsitöitä, kuvia, piirroksia ja maalauksia: www.tainan.blog

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.