Kategoria(t): Digitaaliset piirrokset

Adoben ohjelmalla maalaaminen

Photoshopilla voi maalata ja piirtää kuten tavallisillakin kynillä ja pensseleillä. Erona on vain se, että Photoshopissa maalauksen virheet voi helpommin korjata peruuttamalla työhistoriassa taaksepäin ja deletoimalla virhevedot, kun taas tavallisessa paperille piirtämisessä ja maalaamisessa virheiden korjaus on vaikeampaa.

© Taina 2017

Maalasin tämän ruusun kuvan kuten muutkin Photoshop maalaukseni; käyttäen ohjelman ’pensseleitä’, piirtopöytää ja piirtokynää. Vesipisarat lisäsin mielikuvituksen pohjalta, niitä ei ollut alkuperäisessä mallikuvassa. Tässä maalauksessa ei juuri siveltimen jälkiä näy, mutta sekin on mahdollista. Esimerkkinä alla kuva, jossa ’pensselin jälkiä’ näkyy paremmin.

Photoshop maalaus © Taina

PHOTOSHOP OHJELMAA VOI KÄYTTÄÄ MONELLA TAVOIN

Usein ihmiset luulevat, että Photoshopilla tehty maalaus on aina pikatoiminnolla tehty ’huijaus’, missä valokuva muunnetaan maalaukseksi nappia painamalla. Ei se sinänsä mikään paha asia ole, jos niin tekee, sitä vartenhan se toiminta on luotu Photoshop ohjelmaan, että sitäkin keinoa voi käyttää. Voisin kuvitella, että se toimii hyvin esim. kiireellisiä mainoskuvia tehdessä.

Parempi on tehdä vaikeimman kautta, jos haluaa oppia piirtämään ja maalaamaan. Mitään automaattisia ohjelman pikakonsteja en käytä, sillä haluan oppia silmän ja käden yhteistyötä ja värisävyjen sekoittamista itse. Luulen, että pikatoiminnot toimivat minuuteissa, en ole tosin opetellut niitä käyttämään. Ruusumaalauksen tekeminen ohjelman pensseleillä perinteiseen tapaan kesti muutaman päivän.

VÄHÄN TAITEESTA

Minä nimitän tätä digitaiteeksi, koska siitä englanniksi käytetään sanaa ’digital art’. Sanalla ’art’ on laajempi merkitys kuin suomenkielessä sanalla ’taide’. Amerikassa sanaa ’art’ käytetään mistä tahansa kuvasta, joka on piirretty tai maalattu, se voi olla vaikka sarjakuvapiirros. ’Fine Art’ on sitten kehittyneempää taidetta. Suomessa ollaan hyvin tarkkoja siitä, mitä voi sanoa taiteeksi ja mitä ei. Tämä asenne pyrkii suojaamaan ammattimaisten taitelijoiden vakavaa työtä. Onhan se toki eri asia, kun ihminen antaa koko elämänsä, sielunsa ja kasvonsa taiteelle, käy kouluja ja investoi rahaa näyttelyjen pitämiseen ja materiaaleihin, kuin että joku toinen piirtelee huvikseen silloin tällöin. Silloin kun minua on joku nimittänyt ’taiteilijaksi’, olen vastannut, etten ole taiteilija, olen vain harrastelija. Ehkä pitäisi keksiä uusi suomenkielen sana kuvaamaan ammattitaiteilijoita, erotuksena harrastajataiteesta.

En ole koskaan vakavasti haaveillut taiteilijan urasta, koska se vaatii paljon julkisuutta ja rahaa. Se vaatii myös sielun uhraamista taiteen alttarille, läpinäkyvyyttä ja henkistä alastomuutta yleisön edessä, kun taiteessa aina heijastuu tekijänsä mieli. Taiteilija kohtaa myös paljon kritiikkiä ja ehkä myös toisten taiteilijoiden kateutta, varsinkin jos saa nimeä. Minulle riittää pikku piirtely harrastuksena. Harrastajanakin voi pitää näyttelyjä, esim. kirjastoissa.

Siitä, mikä on ’oikeaa taidetta’, en lähde edes kovin paljoa spekuloimaan. Se ei aina ole niin, että taidekoulun käynyt olisi automaattisesti taiteilija ja itseopiskellut ei olisi. Olen nähnyt näyttelyissä taidekoulun käyneiden maalareiden töitä, jotka eivät yllä jonkun toisen, itseopiskelleen maalarin töiden tasolle, vaikka pitkää kokemustakin löytyisi. Lahjakkuutta ja näkemyksiä ei voi ostaa koulusta, ei edes Pariisista. Taidekoulu vain kehittää jo olemassa olevia lahjoja. Tarkennan näkemystäni sillä, että pidän monentyylisestä taiteesta, en pelkästään realismista. Kaikissa tyylisuunnissa on omat hyvät puolensa. Olen myös lähes kaikkien värien ystävä.

Onko digitaide vakavasti otettava taidemuoto ? Digitaaliset piirrokset voi tulostaa paperille tai pahville, mutta niiden ajan kestävyydestä en tiedä. Tosin valokuvauskin on taidetta, niin miksipä ei voisi digitaidekin parhaimmillaan olla yhtä vakavasti otettavaa, jos se puhuttelee katsojaa.

Kuvassa on entisen blogini osoite, jota ei enää ole.
Photoshopilla tehty maalaus daalioista. © Taina

Tähän ylläolevaan maalaukseen minulla oli elävä malli parvekeruukuissa kasvavissa daalioissa. Helpotin työtäni ottamalla niistä valokuvan ja käytin sitä mallina. Tässäkin työssä näkyy vähän Photoshopin siveltimen jälkeä. Alla on mielikuvituksesta syntynyt satumainen kettu, sekin Photoshopilla tehty. Siveltimillä saa tehtyä monenlaista jälkeä, tässä utuista lunta isolla pensselillä töpöttämällä ja ketun karvaa ohuella siveltimellä pohjavärin päälle. Ehkä juuri satukirjan kuvituksiin digitaalinen piirtäminen soveltuu hyvin.

MUUTAMA VINKKI ALOITTELIJALLE

LAYERIT. Photoshop piirroksen eri vaiheet kannattaa tehdä ohjelman eri ’layereihin’, eli tasoihin. Epäonnistuneen kohdan voi poistaa niinkin, että poistaa koko layerin välistä. Layereiden järjestystä voi myös muuttaa, esim. jos haluaa jonkun edessä olevan objektin olevan toisen objektin takana, tai päinvastoin. Jos aloittaisin nyt kettukuvan lumen piirtämisen, loisin ensin uuden layerin, johon lunta alkaisin työstää. Jos sitten päättäisinkin tehdä kuvasta kesäisen, poistaisin tai piilottaisin lumilayerin ja piirtäisin vihreitä lehtiä uuteen layeriin puun oksien päälle.

PIIRTOPÖYTÄ JA – KYNÄ. Jos haluat aloittaa digitaalisen piirtämisen, kannattaa ostaa kunnollisen kokoinen piirtopöytä, pienet piirtopöydät ovat käytössä hankalat. Hintoja ja käyttäjien kokemuksia kannattaa vertailla netissä ennen ostopäätöstä. Piirtopöydällä en tarkoita ’oikeaa pöytää’, jota esim. kartanpiirtäjät käyttävät. Tässä tapauksessa piirtopöytä on pieni litteä laite, joka laitetaan pöydälle ja kytketään johdolla tietokoneeseen. Piirtopöytään kuuluu aina myös piirtokynä, jolla taideteokset piirretään piirtopöydän päällä, mutta niiden jälki näkyy tietokoneen ohjelman ruudulla. Myös käytettynä niitä voi ostaa, mutta siinä on oma riskinsä, saako kunnollisen tuotteen.

TIETOKONEEN VÄLIMUISTIN KOKO. On tärkeää tarkistaa tietokoneen välimuistin koko, jotta digitaaliset piirrokset voi tallentaa koneelle. Esim. minulla on tällä hetkellä käytössä Lenovon läppäri, jossa välimuisti (RAM) ei riitä Photoshop-töiden tallentamiseen. En siis voi nyt piirtää Photoshopilla, koska en voi tallentaa niitä mihinkään. Laitevaatimukset voi lukea piirtopöytien esittelyistä ja Adoben sivuilta.

TIETOKONE-OHJELMA. Piirtämiseen tarvitaan myös ohjelma. Adobelta voi joko ostaa oman Photoshop tai Illustrator ohjelman, tai ainakin Photoshoppia voi vuokrata kuukausihintaan.

TULOSTAMINEN. On hyvä ottaa huomioon, että digitaalisen piirroksen tulostaminen voi yllättää, sillä työn värit eivät välttämättä ole juuri samanlaiset tulosteessa, kuin ruudulla. Tämä voi johtua tietokoneen asetuksista, tulostimen laadusta tai paperin laadusta. Vain kokeilemalla oppii huomioimaan tämän piirtäessä. Jos piirtää digitaalisen kuvan, jonka haluaa tulostaa isommaksi tulosteeksi, on silloin parempi käyttää Adoben Illustratoria, joka säilyttää kuvan laadun suurennoksissa. Illustratorilla piirsin esimerkiksi mandaloita. Tulosteet voi kehystää kuten taulun. Valokuvausverkkokaupoista on tilattavissa hienoja tulosteita esim. kanvakselle, akryylilasille, metallille tai alumiinilevylle. Töitä voi teettää myös julisteiksi.

Photoshop maalaus © Taina

Tämä syksyisen puun kuva on pikainen kokeilu, jossa kokeilin lehtikuvioista sivellintä. Töpöttelin sillä puun lehdet ja etualan maassa olevan kasvuston. Käytin maaliasetuksissa vaihtoehtoa, missä ’maali kuivuu’ pensselissä, sen vuoksi jotkut lehdet ovat läpinäkyviä. Photoshopin asetuksissa löytyy vaikka mitä jännää ja niitä uskaltaa kyllä kokeilla rohkeasti.

Tuli vielä mieleeni yksi käyttäjäryhmä, joka voisi hyötyä digitaalisesta piirtämisestä : maaleille allergiset ihmiset. Itsekään en voi käyttää esim. öljymaaleja tärpätin hajun vuoksi, joten allergia rajoittaa materiaalien käyttöä. Tätä ongelmaa ei ole tietokoneella piirtämisessä, ellei ole yliherkkä tietokoneen sähköiselle säteilylle.

Photoshop maalaus porosta © Taina

Tekijä:

Harrastajan piirroksia, maalauksia, käsitöitä ja kuvia: www.tainan.blog

2 vastausta artikkeliin “Adoben ohjelmalla maalaaminen

  1. Kokeilin tuota XP-Pen Artist 15.6 Pro :https://www.xp-pen.com/product/65.html piirtonäyttö , Itse käytän sitä päivittäin töissä (hiirtä ei edes koko toimistossa ole). erityisesti Photoshop työssä en voisi enää olla ilman. Useita ohjelmoitavia painikkeita nopeisiin haluttuihin toimintoihin, kuten tarkkuuspiirtäminen, zoom, step back, tai mitä katsot tarpeelliseksi. Osoittimena toimii kaikkien ohjelmien kanssa, fotari luonnollisesti tukee noita kaikkia edistyneempiä ominaisuuksia kuten painetunnistus .

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.