Kategoria(t): Askartelu

Askartelua wc-paperihylsystä ja servetistä

Askartelen oikeastaan aika harvoin, mutta kun lapsenlapsi oli kylässä, yritin keksiä yhteistä tekemistä niistä tarvikkeista, mitä sattui olemaan kotona.

Kaapeista löytyi wc- ja talouspaperihylsyjä, joita olin kerännyt talteen askartelua varten, sekä servettejä, lahjapaperia, maalarinteippiä, lankoja, talouspaperia, lahjanauhaa, liimaa, piirrustuspaperia ja tusseja. Lapsenlapsen oma askartelu jäi kesken, kun hänen pitikin lähteä kotiin, mutta tein itse tämän hahmon valmiiksi vähän kokeilumielessä, että mitä siitä syntyi.

Tätä ideaa voisi hioa paremmaksi, esim. käyttämällä styrox palloa päänä ja piipunrassia käsivarsina. Pään voisi tehdä vaihtoehtoisesti myös kankaasta, jonka sisällä on pumpulia. Servetin sijasta vaatteissa voisi käyttää esim. askartelupaperia tai kangaspaloja. Aikuinen voi levittää liiman, jos lapsi saa painaa palaset kiinni hylsyyn. Aikuinen voi leikata kappaleet ja tehdä pään. Yhteistyöllä se onnistuu leikki-ikäisenkin, noin yli 5-vuotiaan, kanssa. Tärkeintä on, että lapsi saa itse valita materiaalit ja värit, sekä piirtää kasvot ja kädet. Lasten värisilmä on hyvä yhdistelemään sopivia värejä yhteen.

jatkuu kuvan jälkeen ..

keskeneräinen daami
 • Liimasin piirrustuspaperin wc-paperihylsyn päälle, liimaa tarvitsi levittää vain takasaumaan. Piirsin tussilla siihen kädet ja myöhemmin myös käsien väliin sydämen ja pilkkuja puseroon. Piirros olisi helpompi tehdä ennen paperin liimausta. Värillisestä tai kuviollisesta askartelupaperista tulisi myös hieno pusero.
 • Leikkasin lahjapaperista kauluksen ja myötäilin paperin kuviota leikatessa niin, että alareunasta tuli piparkakkumainen. Liimasin kauluksen hylsyn yläreunaan.
 • Pää on tässä vain talouspaperia, jonka sisään rutistin talouspaperia palloksi. Kiinnitin sen palloksi maalarinteipillä kaulasta ja teippasin hylsyn sisäpuolelta sitä vähän kiinni hylsyyn. Piirsin tussilla silmät ja suun. Tussi vähän leviää talouspaperissa, se on hyvä huomata, eikä kynällä kannata painaa kovasti, koska paperi menee helposti rikki.

jatkuu kuvan jälkeen ..

valmis askartelu
 • Leikkasin kahviservetistä puolikkaan ja laskostin sen nurjalta. Laskokset kiinnitin maalarinteipillä nurjalta yhteen. Kuvasta näkyy, että etulaskos tuli vähän sivuun, mutta ensi kerralla paremmin. Liimasin hameen hylsyyn.
 • Tein vyön lahjanauhasta, jonka kiinnitin vyötärölle.
 • Leikkasin villalangasta yhtäpitkiä pätkiä, jotka solmin ensin toisesta päästä yhteen ja sitten letitin sen ja sidoin kiinni loppupäästä. Liimasin letin päähän.
 • Leikkasin servetistä kolmion ja tein siitä huivin, jonka liimasin päähän ja etuosaan kiinni.

Tästä tuli vähän maatuskamainen daami, kun on tuo huivi päässä. Tällä tavoin voisi tehdä koko perheen; talouspaperihylsyistä vanhemmat ja wc-paperihylsyistä lapset. Poikahahmoille voisi tehdä housut piirtämällä, tai voisi kokeilla toimisiko, jos leikkaisi hylsyyn kolmionmalliset halkiot eteen ja taakse, jotka siis erottaisivat jalat toisistaan. Kengänkärjet voisi liimata paperista tai huopakankaasta hylsyn etupuolelle. Hiukset voivat olla minkälaiset tahansa, kun käyttää mielikuvitusta. Periaatteessa hiusten latvat voisi myös liimata päähineeseen ennen päähineen kiinnittämistä päähän.

Kun lapset pääsevät piirtämään kasvot ja suunnittelemaan värit, niin tulokset ovat vieläkin hauskemmat kuin tämä tässä. Usein lapset tykkäävät tehdä itsensä, tai oman perheen näköiset hahmot. Näin voisi tehdä myös enkeleitä, tonttuja, peikkoja ja muita satuhahmoja. Tässä askartelussa tulee hyötykäyttöön hylsyt ja tarpeettomat servetit ja on jotain tekemistä.

Tekijä:

Harrastajan piirroksia, maalauksia, käsitöitä ja kuvia: www.tainan.blog

2 vastausta artikkeliin “Askartelua wc-paperihylsystä ja servetistä

 1. Taina, I like your craft a lot. Once upon a time I tried to do craft but I wasn’t good at it.
  I love the Unfinished Lady, she has such a sunny smile and I love how you dressed her. Her braids are wonderful and she is so festive. Beautiful, wonderful and very creative!

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.