Kategoria(t): Nukelle

Ihanat nukketalot – Lovely doll houses

(474) Pinterest

Ylläolevasta linkistä pitäisi päästä minun Pinterest seinälle, johon olen koonnut yli 780 kuvaa nukkekodeista eri puolilta maailmaa.

The link above should get to my Pinterest wall, where I have compiled over 780 pictures of dollhouses from all over the world.

Jotain nukketaloista – Something about dollhouses

Nukketalot jäljittelevät yleensä oikeita asuintaloja tai puutarhoja, kahviloita, kauppoja, terasseja, huviloita, mökkejä ja puutarhoja. Jotkut työläästi tehdyt nukketalot voivat olla tarkkoja miniatyyrikopioita oikeista historiallisista rakennuksista. Tarkasti tehdyn nukketalon valmistukseen voi vierähtää jopa vuosia. Sellaiset nukketalot ovat vain koristeita, lapset eivät niillä yleensä saa leikkiä.

Nukketalojen tyylejä on useita erilaisia, esim. klassiset barokki- tai kustavilainen tyyli. Nykyisin suosittua on Shabby Chic – tyyli, joka on vintagea rennosti, mutta romanttisesti toteutettuna. Myös moderneja, pelkistettyjä nukketaloja tehdään. Nukketaloja tehdään paitsi ihmisen näköisille nukeille, niin myös leluhiirille, tontuille, pehmopupuille ja muille satuolennoille.

Nukketaloista voi rakentaa oikeiden talojen näköisiä, tai huoneita voidaan sisustaa melkein mihin vain: pahvilaatikoihin, puulaatikoihin, lyhtyyn, kirstuun, hyllykköön, kaappiin, vitriiniin, Ikean perusvalmiiseen nukketaloon, tai jopa matkalaukun, kitaran tai kaappikellon sisään. Periaatteessa mihin vain, missä on vähintäänkin huoneille vaadittavat kaksi seinää ja lattia. Nukketalon seinät voi maalata, tapetoida tai päällystää puulla. Seiniin voi tehdä hyllyjä, ikkunoita, ovia, ym.

Nukketalon kalusteita voi ostaa valmiina tai tehdä itse. Ompelemalla ja neulomalla voi valmistaa kaikki tekstiilit. Huonekaluja voi tehdä puusta, pahvista, lankarullista, metallirasioista, pullonkorkeista (esim. rahin), massasta, tulitikkurasioista (esim. lipaston), jäätelötikuista (parketin), ym.

Klassiset koristeena pidettävät nukketalot tehdään yleensä pienille nukeille. Myös Barbie-nukeille tehdään isompia nukketaloja, jotka yleensä ovat lasten leikkejä varten. Niitä myydään myös valmiina.

Nukketalo lasten leikkeihin tulisi olla lapselle turvallinen, ettei se kaadu päälle, tai siinä ei ole liian pieniä, tai särkyviä osia. Lasten nukketaloihin tavarat voisi tehdä esim. hiotusta ja maalatusta puusta, kankaasta, neuleista, pahvista, ym. turvallisista materiaaleista. Massasta, posliinista ja lasista tehdyt tavarat eivät yleensä kestä leikkimistä. Metalliset esineet voivat olla liian teräviä tai pieniä lapsille, jne. Lapsen pitää voida siirrellä huonekaluja ja järjestää huoneiden kalustukset kuten itse haluaa.

Helpoin nuken huone on rakentaa se pahvilaatikkoon, johon jättää pystyyn kaksi kulmittain olevaa seinää ja lattian. Sillä on myös helppo lapsen leikkiä, kun muut seinät ja katto eivät ole esteenä. Pahviin on helppoa kaivertaa myös ikkuna. Pahvihuoneen voi asettaa lattialle, pöydälle tai hyllylle. Noista Pinterestin kuvista saa paljon ideoita, kuinka yksinkertaisesta lähtökohdasta voi tehdä suloisen nuken huoneen. Toinen melko helppo on Ikean mäntypuinen nukkekoti. Pinterestissä oli useampi kuva, kuinka erilaisia nukkekoteja voi siitä tehdä maalaamalla, tapetoimalla ja sisustamalla sen kuten haluaa. Puunvärisenä se on moderni nukketalo. Ikean nukkekotia voi myöhemmin käyttää lasten huoneen hyllynä.

Nukkekoteja on monen eri kokoisia, yhden huoneen minikodista koko seinän peittävään kerrostaloon, tai koko huoneen valtaavaan mökkikylään asti. Vain mielikuvitus on rajana ja nukkekotiharrastus on yleensä koukuttavaa, myös aikuisille (tai ehkä juurikin aikuisille).


Doll houses usually imitate real houses or cafes, shops, terraces, villas, cottages and gardens. Some laboriously made dollhouses can be exact miniatures of real historic buildings. It can take up to years to make a precisely made doll’s house. Doll houses like that are just decorations, kids don’t usually play with them.

There are several different styles of dollhouses, e.g. classic Baroque or Gustavian style. Today, Shabby Chic – a style that is vintage casually but romantically executed – is popular. Modern, simplistic doll houses are also being made. Doll houses are made not only for man-looking dolls, but also for mice and bunnie toys, elfs and other fairytale creatures.

Dollhouses can be built to look like real houses, or rooms can be decorated in almost anything: cardboard boxes, wooden boxes, lanterns, shelf, closet, vitrine, Ikea’s basic ready-made doll house, or even inside a suitcase, guitar or closet clock. Basically anywhere with at least the two walls and floors required for rooms. The walls of the dollhouse can be painted, wallpapered or covered with wood. Shelves, windows, doors, etc. can be made on the walls.

You can buy furniture for a doll’s house ready or make it yourself. Sewing and knitting can be used to make all textiles. Furniture can be made of wood, cardboard, wire rolls, metal boxes, bottle caps (e.g. rahin), pulp, match boxes (e.g. chest of drawers), ice cream sticks (parquet), etc.

Classic dollhouses kept as decoration are usually made for small dolls. Bigger doll houses are made for Barbie dolls, for example, which are usually for children’s games. They’re also sold ready.

A dollhouse for children’s play should be safe for the child so that it does not fall on top, or does not have too small, or fragile parts. In children’s dollhouses, goods could be made e.g. in fabric, knitwear, cardboard, wood, etc. safe materials. Items made of pulp, porcelain and glass usually can’t stand playing. Metal objects can be too sharp or small for children. The child must be able to move the furniture and arrange the furniture in the rooms as she (or he) wishes.

The easiest room for a doll is to build it in a cardboard box, where you leave up two walls at an angle and a floor. It also has an easy to child’s play. It is also easy to engrave a window on the cardboard. The cardboard room can be placed on the floor, table or shelf. Those pictures from Pinterest give you a lot of ideas about how to make a simple starting point a cute doll’s room. Another rather easy one is Ikea’s pine-tree dollhouse. Pinterest had several pictures of how different dollhouses can be made from it by painting, wallpapering and decorating it as you like. In tree color, it’s a modern doll’s house. Ikea’s dollhouse can later be used as a shelf for the children’s room.

There are dollhouses of many different sizes, from a one-room mini-home to an apartment building covering the entire wall, or up to the cottage village that invades the entire room. Only imagination is the limit and dollhouse hobby is usually addictive, even – or perhaps especially – for adults.


Tekijä:

Pictures, handicrafts, drawings and paintings by a Finnish enthusiast. Tamperelaisen harrastajan käsitöitä, kuvia, piirroksia ja maalauksia. www.tainan.blog

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.