Kategoria(t): Taidekortit

Postikortit Raahesta ja Kristiinankaupungista – Postcards from old towns in Finland


Akvarelli: Marja-Leena Tölli 1998. Kortin takana lukee: Pekkatori, Asemak. Gustav Odenwall 1811, Fontellin ja Montinin talot 1812, Kivisovio 1812-49, Pekka patsas 1888, Raahen kirkko 1912, Raahe 350. 1649.

Pekka patsas kuvastaa kaupungin perustajaa Pietari (Per) Brahe nuorempaa, joka eli 1602 – 1680. Hän perusti myös Kristiinankaupungin ja 9 muuta kaupunkia. Kristiinankaupunki sai nimensä hänen vaimonsa mukaan, joka oli Christina Catharina Stenbock. Per Brahe oli valtiomies, sotilas, kreivi ja Suomen kenraalikuvernööri. Hän perusti myös Turun akatemian. Brahe oli asiallinen ja ennakkoluuloton alaisiaan kohtaan, mutta tupakkaa hän ei hyväksynyt. Hän ehdotti tupakan kieltämistä, jonka hän katsoi aiheuttavan kansassa laiskuutta ja juoppoutta.Hän ehdotti, että tupakkaa annettaisiin vain apteekista lääkkeenä sairaille.


This postcard is from Raahe, Finland. The watercolour was painted by Marja-Leena Tölli. The picture shows Raahe’s church 1912, Pekka statue 1888, and old houses.

Pekka’s statue reflects the founder of the city, Pietari (Per) Brahe, a younger one, who lived from 1602 to 1680. He also founded Kristiinankaupunki and 9 other cities. Kristinestad was named after his wife, Christina Catharina Stenbock. Per Brahe was a statesman, soldier, count and Governor-General of Finland. He also founded the Turku Academy. Brahe was matter-of-fact and open-minded towards his subordinates, but he didn’t approve of tobacco. He proposed a ban on tobacco, which he felt would cause laziness and drunkenness in the people. He suggested that tobacco should only be given from the pharmacy as medicine to the sick.


Postikortti Kristiinankaupungista. Kirkon torni on melkein samanlainen kuin Raahessa. Akvarellin on maalannut sama Marja-Leena Tölli vuonna 1999. Kortin takana lukee: Kauppias Kraepelinin pihapiiri 1700.


Postcard from Kristinestad. The church tower is almost the same as in Raahe. Watercolour was painted by the same Marja-Leena Tölli in 1999. It says on the back of the card: Merchant Kraepelini’s yard 1700.


Christina Catharina Stenbock
public domain kuva
Pietari Brahe nuorempi – public domain kuva

’Skoklosters slott’ eli suomennettuna kenkäluostarin linna, lukee näissä muotokuvissa.


Tekijä:

Pictures, handicrafts, drawings and paintings by a Finnish enthusiast. Tamperelaisen harrastajan käsitöitä, kuvia, piirroksia ja maalauksia. www.tainan.blog

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.